Αντλίες Θερμότητας - Fan Coils

Αντλίες θερμότητας για κάθε είδους εφαρμογή από ένα μικρό διαμέρισμα έως πολύ μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Τι είναι όμως οι αντλίες θερμότητας και γιατί είναι πιο οικονομική επιλογή από όλες τις άλλες; Ποία είδη υπάρχουν και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους;
Οι αντλίες θερμότητας δεν αποτελούν μια νέα τεχνολογία. Η αρχική λειτουργία τους είναι ίδια με αυτή που εφαρμόζεται στα ψυγεία και τις γνωστές σε όλους μας κλιματιστικές συσκευές.

Η αντλία θερμότητας καταφέρνει να αναστρέψει αυτή τη φυσική ροή. Έτσι στη περίπτωση μιας κατοικίας, η αντλία θερμότητας στη διάρκεια για παράδειγμα του καλοκαιριού αφαιρεί (αντλεί) θερμότητα από το εσωτερικό της κατοικίας και την αποβάλει στο περιβάλλον. Καθώς ο εσωτερικός χώρος χάνει τη θερμότητα του αρχίζει το περιβάλλον να γίνεται πιο ψυχρό.

Αντίθετα, το χειμώνα αφαιρεί (αντλεί) θερμότητα από το περιβάλλον και την διοχετεύει στο εσωτερικό της κατοικίας προκειμένου να αυξήσει τη θερμότητα του εσωτερικού χώρου.

Αντλίες Θερμότητας

Ουσιαστικά λοιπόν οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν το περιβάλλον για να θερμάνουν ή να ψύξουν έναν χώρο. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας απαιτείται μόνο στο στάδιο της άντλησης θερμότητας και ο χρήστης πληρώνει μόνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση. Το ηλεκτρικό ρεύμα δηλαδή, δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης και γι’ αυτό η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας είναι πολύ μικρή, σε σχέση με το αποτέλεσμα που παίρνουμε σε ψύξη ή θέρμανση.

Οι αντλίες θερμότητας αέρος- νερού και νερού – νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τύπους εσωτερικών μονάδων όπως θερμαντικά σώματα (panels), ενδοδαπέδιο δίκτυο και τερματικές μονάδες νερού (fan coils) και καλύπτουν τις ανάγκες σε παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Σε υπάρχουσες κατοικίες, που έχουν ήδη εγκατεστημένο λέβητα αερίου ή πετρελαίου, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνδυαστούν με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης και να καλύψουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο λέβητας μπορεί να χρησιμοποιείται ως ενισχυτική πηγή κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών το χειμώνα. Μπορεί εύκολα ακόμα και να αντικαταστήσουν τον λέβητα πετρελαίου ή γκαζιού.

Οι αντλίες θερμότητας διαχωρίζονται ανάλογα με την πηγή που χρησιμοποιούν για να αντλήσουν ενέργεια και το μέσο που θα χρησιμοποιήσουν για να μεταφέρουν την ψύξη ή τη θέρμανση.

Ποια είναι τα είδη των αντλιών θερμότητας;

– Αντλίες θερμότητας αέρα – αέρα (αερόψυκτες)
– Ο αέρας αποτελεί την πηγή θερμότητας και χρησιμοποιείται πάλι αέρας για να διοχετευθεί η ψύξη ή η θέρμανση. Με τον τρόπο αυτόν λειτουργούν τα γνωστά σε όλους μας κλιματιστικά τοίχου
– Αντλίες θερμότητας αέρα – νερού (αερόψυκτες)
– Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ο αέρας ως πηγή θερμότητας και το νερό χρησιμοποιείται ως μέσο μεταφοράς.
– Αντλίες θερμότητας νερού (για γεωεναλλάκτη) – αέρα
– Η θερμότητα αντλείται από το νερό και ο αέρας αποτελεί το μέσο μεταφοράς.
– Αντλίες θερμότητας νερού (για γεωεναλλάκτη) – νερού
– Στην τελευταία κατηγορία η θερμότητα αντλείται από το νερό και το νερό αποτελεί το μέσο μεταφοράς της.

Ποια τα κύρια πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας;

– Δεν χρειάζεται να προπληρώνετε για τα έξοδα λειτουργίας και δεν δεσμεύετε χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
– Τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπόκεινται σε έντονες μεταβολές τιμών όπως αυτές των στερεών και υγρών καυσίμων. Έτσι, αποφεύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις που πιθανόν να σας βγάζουν εκτός προγραμματισμού.
– Η εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας γίνεται γρήγορα και εύκολα.
– Δεν απαιτείται δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου, καπνοδόχος ή εντοιχισμός επιμέρους τμημάτων και αποφεύγετε πρόσθετες εργασίες στο χώρος σας.
– Επίσης, δεν απαιτείται ειδικός χώρος τοποθέτησης καθώς η εξωτερική μονάδα είναι συμπαγής και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί εξωτερικά ακόμα και στο μπαλκόνι σας.
– Απαλλαγή από επιπλέον υποχρεώσεις και κόστη, γιατί απλά δεν απαιτούνται σύνθετες και ακριβές διαδικασίες συντήρησης.
– Τυχόν επιχορηγήσεις ή φορολογικές ελαφρύνσεις υπολογίζονται με βάση τον εποχιακό βαθμό απόδοσης για τη συγκεκριμένη θερμοκρασιακή ζώνη του ακινήτου.
– Η χρήση της τεχνολογίας μεταβλητών στροφών (Inverter) επιτρέπει την ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας καθώς αυξάνει βαθμιαία την ισχύ που απαιτείται για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία.

Οι αντλίες θερμότητας είναι ειδικά σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις πολλαπλές ανάγκες της σύγχρονης κατοικίας. Είτε πρόκειται για νέα οικοδομή είτε για σπίτι με εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης, οι αντλίες θερμότητας παρέχουν θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης εξασφαλίζοντας μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Fan Coils

Τα Fan Coils ή αλλιώς σώματα βεβιασμένης κυκλοφορίας είναι εσωτερικές μονάδες που μεταφέρουν την θερμότητα ή την ψύξη στους διάφορους χώρους μέσω της τροφοδοσίας τους με νερό, κατάλληλης θερμοκρασίας. Σε κτίρια ή οικίες διαμονής, σε χώρους μαζικής συνάθροισης κλπ., τα σώματα βεβιασμένης κυκλοφορίας (Fan Coils) αποτελούν μια καλή και αξιόπιστη λύση.

Επίσης σε υφιστάμενα κτίρια που θα ήθελαν ένα καλύτερο τρόπο ψύξης από ότι με τις τοπικές κλιματιστικές μονάδες, χωρίς να γίνει εκτεταμένη ανακατασκευή του κτιρίου. Βέβαια στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως μόνωση και διατομή σωληνώσεων, αποχετευτικό σύστημα κλπ.

 

Πλεονεκτήματα:

Μικρότερο κόστος

Αποτελεσματικότητα, δηλαδή ικανοποιεί τις απαιτήσεις του χρήστη στην άμεση ζήτηση

Προσφέρει άνεση και δίνει τη δυνατότητα της εφαρμογής ενός βοηθητικού συστήματος αερισμού

Τα Fan Coils παίρνουν νερό στο στοιχείο τους, σε χαμηλότερης θερμοκρασίας όμως, μεταξύ 35°C και 50°C, και με τη βοήθεια του ανεμιστήρα διανέμουν τη θερμότητα στο χώρο, σε αντίθεση με τα απλά σώματα καλοριφέρ που η διανομή της θερμότητας γίνεται με φυσικό τρόπο και μέσω απαγωγής χωρίς τη χρήση ανεμιστήρα.

Εκτός από αυτή τη διαφορά έχουμε και το πλεονέκτημα ότι με χρήση αντλίας θερμότητας μπορούμε να έχουμε και ψύξη, με ένα σύστημα κλιματισμού.

Υπάρχουν διάφορες μορφές των μονάδων Fan Coil, ανάλογα με τον χώρο, την αρχιτεκτονική και την διακόσμηση όπως (τοίχου, δαπέδου εμφανή, δαπέδου κρυφά για κανάλια, οροφής εμφανή, οροφής κρυφού τύπου για κανάλια και κασέτες).

Παρεμπιπτόντως η αντλία θερμότητας πλέον, επιλέγεται και για θέρμανση καθότι θεωρείται πιο οικονομική σε σχέση με το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.

Fan Coils

Η στάθμη θορύβου (db) είναι πολύ χαμηλή ειδικά στη χαμηλή ταχύτητα, ανάλογη των κλιματιστικών μονάδων. Συγκεκριμένα, πριν γίνει η επιλογή του fan coil από τα σημαντικότερα που πρέπει να προσέξετε είναι η στάθμη θορύβου.

Στα πλεονεκτήματα εκτός όλων όσων αναφέρονται πιο πάνω, είναι η θερμοκρασιακή αυτονομία του κάθε χώρου ξεχωριστά, με τη χρήση του θερμοστάτη και της τρίοδης βάνας που υπάρχουν σε κάθε ένα fαn coil, όπως και ότι σε ένα τετρασωλήνιο σύστημα μπορεί κάθε χώρος να λειτουργεί βάση των δικών του αναγκών (θέρμανση ή ψύξη). Ακόμα με την χρήση ανεμιστήρων inverter η κατανάλωση ρεύματος μειώνεται αρκετά και οι ταχύτητες του ανεμιστήρα γίνονται σχεδόν αναλογικά.

Viessmann-Logo

Έργα μας

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.