Γεωθερμία

Γεωθερμία ή Γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια.

Μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο έχει η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας για την κάλυψη αναγκών του, καθώς είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.

Επικοινωνήστε με την εταιρεία μας, HYDROGAS – ΚΟΥΖΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, στο Γαλάτσι, για περισσότερες πληροφορίες και για να πάρετε προσφορά.

Εφαρμογές της Γεωθερμίας

Οι εφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας ποικίλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία και περιλαμβάνουν :

ηλεκτροπαραγωγή (θ>90 °C), (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με δυαδικό κύκλο)

θέρμανση χώρων (με καλοριφέρ για θ>60 °C, με αερόθερμα για θ>40 °C, με ενδοδαπέδιο σύστημα (θ>25 °C),

ψύξη και κλιματισμό (με αντλίες θερμότητας απορρόφησης για θ>60 °C, ή με υδρόψυκτες αντλίες θερμότητας για θ<30 °C)

* θέρμανση θερμοκηπίων και εδαφών επειδή τα φυτά αναπτύσσονται γρηγορότερα και γίνονται μεγαλύτερα με τη θερμότητα (θ>25 °C), ή και για αντιπαγετική προστασία

ιχθυοκαλλιέργειες (θ>15 °C) επειδή τα ψάρια χρειάζονται ορισμένη θερμοκρασία για την ανάπτυξή τους

βιομηχανικές εφαρμογές όπως αφαλάτωση θαλασσινού νερού (θ>60 °C), ξήρανση αγροτικών προϊόντων, κλπ

θερμά λουτρά για θερμοκρασίες από 25 έως 40 °C

Πλεονεκτήματα από τη χρήση

  • Οικονομική λειτουργία με εξοικονόμηση 80% σε σχέση με το πετρέλαιο
  • Ανεξαρτησία από το πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Δροσισμός χωρίς κόστος το καλοκαίρι.
  • Χωρίς λεβητοστάσιο, καμινάδες, δεξαμενή πετρελαίου, ρύπους και έξοδα συντήρησης
  • Μηδενικό κόστος συντήρησης εγκατάστασης.

Εφαρμογές γεωθερμίας σε κατοικίες

Ζεστό νερό

Η γεωθερμία μπορεί να παράγει ζεστό νερό χρήσης προς χρήση. Τα γεωθερμικά συστήματα μπορούν να συνδυαστούν με ηλιακό θερμοσίφωνα και ηλεκτρικές αντιστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης είναι οικονομικότερη απο το σύστημα καυστήρα – λέβητα παραγωγής ζεστού νερού. 

Ενδοδαπέδια θέρμανση

Τα γεωθερμικά συστήματα προσαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία στις ενδοδαπέδιες θερμάνσεις. Η θέρμανση του χώρου επιτυγχάνεται με την θέρμανση των δομικών στοιχείων της εγκατάστασης με αποτέλεσμα την αίσθηση της άνεσης και θαλπωρής του χώρου. Τα γεωθερμικά συστήματα με ενδοδαπέδια θέρμανση παρουσιάζουν τον υψηλότερο συντελεστή απόδοσης του συνολικού συστήματος και τις χαμηλότερες καταναλώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σώματα καλοριφέρ

Τα γεωθερμικά συστήματα παρέχουν την δυνατότητα σύνδεσης με το κλασικό καλοριφέρ. Στην περίπτωση σύνδεσης με το κλασικό καλοριφέρ η κατανάλωση της γεωθερμικής αντλίας είναι υψηλότερη απο οποιοδήποτε άλλο σύστημα κλιματισμού. Παρόλο την υψηλότερη κατανάλωση της γεωθερμικής αντλίας, το συνολικό σύστημα κλιματισμού παραμένει οικονομικότερο στη λειτουργία του απο το κλασικό σύστημα θέρμανσης με καυστήρα – λέβητα.

Μονάδες αέρα

Τα γεωθερμικά συστήματα παρέχουν την δυνατότητα θέρμανσης – ψύξης του χώρου με την εγκατάσταση τον μονάδων εξαναγκασμένης ανακυκλοφορίας αέρα (fan coil units).

Τα fan coils διατίθεται σε δύο τύπους: δαπέδου και κρυφού τύπου εντός ψευδοροφής. Παρέχουν αυτονομία θέρμανσης ανά κλιματιζόμενο χώρο, επιλογή ταχύτητας ανακυκλοφορίας του αέρα στο χώρο και on/off λειτουργία. Όταν η ψύξη του χώρου είναι επιθυμητή, η εγκατάσταση των fan coils είναι αναγκαία. Το σύστημα της γεωθερμίας με τις μονάδες εξαναγκασμένης ανακυκλοφορίας αέρα παρουσιάζει υψηλό συντελεστή απόδοσης και μικρές καταναλώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.